dimarts, 9 d’octubre del 2012

Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca


Aquest passat dilluns dia 8 d'octubre va tenir lloc l'acte de lliurement de premis de la tercera edició del Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca, un acte en el qual van participar el rector de la UB, Dr. Dídac Ramírez; el xef i doctor honoris causa per la UB Ferran Adrià; Montse Carbó, directora de Comunicació de Gallina Blanca Star; Antoni Mateu, director de l’Agència de Salut Pública; Lídia Guitart, tinent d'Alcalde de Santa Coloma de Gramenet i Màrius Rubiralta, director del campus de l’Alimentació de Torribera (UB).

El meu treball, Química tres estrelles. Fisicoquímica de la cuina molecular, va ser premiatamb el màxim guardó. Ha estat un resultat molt gartificant i una experiència inoblidable. En aquest sentit, m'agradaria donar les gràcies a tots aquells que han fet possible el premi. MOLTES GRÀCIES!





divendres, 21 de setembre del 2012

Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca


El passat mes de juliol van atorgar al treball de recerca Química tres estrelles el Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca. Finalment, ja s'ha fet pública la data de lliurement de premis: l'acte tindrà lloc el proper 8 d'octubre a les 19:00 a l'aula Magna de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Hi esteu tots convidats!

dimarts, 10 de juliol del 2012

1r premi al Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca


Després d'una selecció prèvia de tots els treballs presentats a la 3a edició del Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca, els 6 participants finalistes han exposat avui el seu treball davant d'un tribunal. El veredicte final del tribunal ha concedit al treball Química tres estrelles el 1r premi d'aquesta edició! El repartiment dels premis (un primer, dos mencions i un accèssit) tindrà lloc més endavant.

dijous, 26 d’abril del 2012

2n premi al 4t Simposi de Treballs de Recerca!


Avui ha tingut lloc a Vilanova el 4t Simposi de Treballs de Recerca del Garraf, en el qual hi hem participat diferents centres de la comarca. Després de l'acte de benvinguda, cadascun dels alumnes seleccionats ha exposat el seu treball de recerca davant dels alumnes de 1r de Batxillerat del Garraf, que comencen a preparar el seu treball de recerca per l'any vinent. Finalment, s'ha conclòs el Simposi amb l'acte de repartiments de de premis i de mencions d'honor. El meu treball ha estat premiat amb un viatge d'anada i tornada a Sevilla per a dues persones amb AVE! Moltes gràcies a tots aquells que heu fet possible l'acte, al Centre de Recursos Pedagògics i a tots els patrocinadors.

divendres, 13 d’abril del 2012

Treball seleccionat pel Simposi del Garraf


El treball que vaig presentar al 4t Simposi de treballs de Recerca de Batxillerat, en el qual participen els diversos centres d'educació secundària del Garraf, ha estat seleccionat per a la següent fase. El Simposi tindrà lloc el dia 26 d'abril de 2012 i els autors dels 36 treballs seleccionats faran una exposició del seu treball davant del públic de 1r de Batxillerat. Al final de l'acte es farà públic el veredicte final.

dimecres, 11 d’abril del 2012

Treball de recerca premiat amb un accèssit!


Vaig presentar el treball de recerca al concurs "Premis a Treballs de Recerca de Batxillerat" que convocava la Societat Catalana de Química, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. El Jurat de la 6a edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química ha premiat el meu treball amb un accèssit! Podeu veure el veredicte complet al següent link. Tots els autors dels treballs premiats tenen l'oportinitat de paricipar en unes estades científiques en diferents centres de recerca.

El lliurament dels premis serà en el decurs del Vint-i-quatre Debat de química a l’IEC, que enguany duu per títol El Global Experiment de l’AIQ i la participació dels centres educatius catalans, i que se celebrarà el dimecres 18 d’abril a les 16 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC.

dilluns, 12 de març del 2012

Treball presentat al Simposi del Garraf


He presentat el meu treball de recerca al Simposi de Treballs de Recerca del Garraf, a la modalitat de Ciències Naturals. A continuació podeu veure el link on es troba: http://www.trecgarraf.info/?page=treballRecerca&idTreball=259.

Esperem que hi hagi molta sort! Ja us n'aniré informant.

dissabte, 28 de gener del 2012

Entrevista a Dr. Claudi Mans, professor emèrit d'Enginyeria Química de la UB


Llicenciat i doctor en Química per la Universitat de Barcelona. Catedràtic jubilat i Professor emèrit d’Enginyeria Química de la UB. Ha col·laborat activament amb la Fundació Alícia, CosmoCaixa i Termcat. Entre d’altres càrrecs, ha estat membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Actualment, és coordinador del Campus de l’Alimentació de Torribera. Ha treballat àmpliament per la divulgació científica a través de diversos llibres, nombrosos articles i conferències, com ara l'obra recent Sferificaciones y macarrones

dimarts, 24 de gener del 2012

Segon certamen del vídeo científic de secundària


El vídeo de "Esferificacions de pèsols" realitzat a l'escola, juntament amb Núria Miret i Sara Conde, i presentat al Segon certamen del vídeo científic de secundària ha estat finalista! Podeu veure el veredicte complet al web del CRECIM. A continuació us deixo el nostre vídeo:

dijous, 19 de gener del 2012

Treball de recerca entregat!

El treball de recerca ja està acabat i entregat. A continuació hi podeu fer una ullada.  Química tres estrelles

dimecres, 11 de gener del 2012

Estudi de la mida dels cristalls


Què hem de fer si volem un gelat ben fi? Doncs congelar-lo a menys temperatura. A temperatures molt baixes es formen uns cristalls molt més petits, de manera que la textura posterior és més suau. He estudiat aquest fenomen al laboratori, observant la mida dels cristalls al laboratori.

En el cas del gelat congelat amb gel sec i acetona, les imatges enregistrades indiquen que els cristalls tenen una mida de 0,0437 cm de mitjana. En canvi, utilitzant els glaçons amb sal la grandària dels cristalls augmenta a 0,0815 cm. Així doncs, podem observar que com més ràpid es congela un aliment, més petits són els cristalls formats

Congelació amb gel sec i acetona. Cristall de 0,407 mm de llargada.
Congelació amb gel sec i acetona. Cristalls de 0,443 mm i 0,461 mm de llargada.
Congelació amb glaçons i sal. Cristalls de 0,654 mm i 0,952 mm de llargada.
Congelació amb glaçons i sal. Cristalls de 0,831 mm i 0,822 mm de llargada.

dimecres, 4 de gener del 2012

Estudi del temps de congelació


Els convidats estan a punt d'arribar i encara no tenim el gelat congelat! Com ens ho fem? Es pot reduir el temps de congelació? Doncs sí. I és tan senzill com disminuir la temperatura a la qual congelem l'aliment. En aquest experiment he analitzat com varia el temps de congelació en funció de la temperatura. Per fer-ho, he utilitzat tres temperatures: gel sec (-78,5ºC), gel sec amb acetona (-85ºC), glaçons amb sal (-18,6ºC) i glaçons (0ºC). El gel sec (diòxid de carboni sòlid) es pot aconseguir al Parc Científic de Barcelona. Aleshores he congelat meló i gelat i he mesurat quan trigaven a congelar-se completament. Aquests són els resultats:
Variació del temps de congelació a diferents temperatures.
Com es pot observar en el gràfic, a mesura que col·loquem l’aliment en un entorn més fred, aquest es congela més ràpidament (el gelat no s’ha arribat a congelar amb els glaçons). Des d’un punt de vista organolèptic, els aliments congelats a menys temperatura tenien una textura més fina.